Debrecenben nevelkedtek: Borók Rita

A nagy népszerűségnek örvendő és sikereket felvonultató debreceni női kézilabda egyik alappillére minden időszakban az utánpótlás volt, amely évtizedek óta folyamatosan ontja a tehetségeket. Számos felnőtt, illetve korosztályos válogatott, vagy az első osztályt megjárt kézilabdázó nevelkedett a cívisvárosban. A Debrecenben nevelkedtek sorozatban őket mutatjuk be.

A sorozat aktuális részében Borók Ritát mutatjuk be, aki Püspökladányból került be Debrecenbe, ahol EHF-Kupát is nyert, majd lett válogatott, de volt az év játékosa is Dániában.

Atlétikával kezdte sportolói pályafutását, amely elmondása szerint nagyon sokat jelentett, jó alapokat kapott a sportág által. Viszonylag későn került be Debrecenbe, addig Püspökladányban és Karcagon kézilabdázott.

„Egy edzőmérkőzésen fedeztek fel, majd Komáromi Éva néni szólt, hogy menjek egy próbaedzésre Debrecenbe, így indult el a cívisvárosi karrierem – mesélt a kezdetekről Rita. – Összesen egy évet voltam Balmazújvároson és Derecskén kölcsönben, nagyon sokat erősödtem ebben az időszakban. Ezután kerültem be kisvárosi lányként az első osztályú DVSC-be, amely maga volt a megvalósult álom.”

Ma már talán elképzelhetetlen, hogy ennyire későn kerüljön egy később válogatott játékos egy első osztályú klubhoz. Mikor megkapta ezt a lehetőséget, meg is ragadta Rita, aki nagy sikereket ért el a cívisvárosban, ezekre mindig jó szívvel gondol vissza.

„A Debrecenben töltött első időszakban két EHF-kupát nyertünk, de mindenképpen a második áll hozzám közelebb, hiszen tevékeny részese voltam a kupagyőzelemnek. Hihetetlen élmény volt megnyerni egy európai kupát – mondta el az egykori jobbátlövő. – Ennek is köszönhetően bekerültem a válogatottba, ami nagy megtiszteltetés volt számomra, sőt még világversenyen is részt vettem!”

A kiváló jobbátlövő új kalandba vágott, Dániába nem kisebb név, mint Európa egyik legsikeresebb női kézilabda edzője, a dán Ulrik Wilbek csábította. Az északi országban pedig olyannyira megkedvelték, hogy még az sem volt kizárt, hogy dán állampolgár lesz…

„A Viborg ellen játszottunk nemzetközi kupamérkőzést és Wilbek, a dánok kiváló edzője pedig azt mondta egy újságírói kérdésre, hogy én vagyok az a játékos, akit szívesen látna a csapatában – árulta el. – Így kerültem ki Dániába, ahol nagyon jól éreztem magam, szeretettel fogadtak, odafigyeltek arra, hogy beilleszkedjek, mind játékban, mind a magánéletben. Két évet voltam kint, kétszeres dán bajnok voltam, BL-döntőt játszottunk, voltam az év játékosa Dániában. Szerették volna, ha tovább maradok, még az is szóba jött, hogy felveszem a dán állampolgárságot is, de honvágyam volt és hazajöttem. Mai fejjel talán úgy gondolom, hogy maradni kellett volna még Dániában… Ettől függetlenül minden sportolónak azt kívánom, hogy hasonló sikereket érjenek el a kézilabdában, de ehhez sok munka, alázat kell. Én az edzésen is mindig a legjobbat akartam nyújtani.”

Dániai pályafutása után még visszatért még a DVSC-hez, további két évet töltött el a klubnál. Pályafutása befejeztével civil foglalkozása mellett edzősködik is a Debreceni Sportcentrum-Sportiskolában, ahová Komáromi Éva néni hívta.

„Szeretnék tovább edzősködni, tervezem ebben a szakmában a jövőt – mesélt hosszabb távú terveiről Rita, akinek lánya nem meglepő módon kézilabdázik. – A lányunk tizennégy éves, hét éve kézilabdázik, a sportiskolában Tóth Rózsa fedezte fel. Mikor kisebb volt, meccsek előtt adtam neki szakmai tanácsot, részben megfogadta, most már inkább csak mérkőzés után mondom el a véleményemet, ezt igényli is. Pozitív, hogy kézilabdázik, jó közösségben van, szeretik egymást. Az életünk jelentős részét a kézilabda teszi ki.”

Kiemelt partnereink