Márián Blanka: „Sokat fejlődtek a lányok”

Utazás az ismeretlenbe, azaz a DVSC Kézilabda Akadémia első ízben indított U15-ös csapatot. Az együttes folyamatosan fejlődött a szezon során, végül az ötödik helyen zárt a korosztályos első osztályban.

2021 nyarán többkörös kiválasztás után alakult ki egy új együttes, az U15-ös csapat kerete. Ebben a korosztályban korábban nem versenyeztettünk csapatot, azaz új kihívás elé nézett a DVSC Kézilabda Akadémia. Az elvárás az volt az együttessel szemben, hogy az első osztály hatcsapatos alapszakaszában szerezze meg az első két hely valamelyikét és jusson be a felsőházba. Ezt teljesítették is a lányok, bekerültek az elit hatosba és végül ötödikek lettek, mindössze egy ponttal lemaradva a negyedik helyről.

„Eredményesség szempontjából elégedett vagyok, a fő célunk az volt, hogy jussunk be a felsőházba – említette meg Márián Blanka. – Ez sikerült is, végül ötödikek lettünk, de a mérkőzéseken mutatott játék alapján nem álltunk messze attól, hogy még jobb eredményt érjünk el. Mindezzel együtt egyáltalán nem vagyok elégedetlen!”

A lányok közül sokan vidékről kerültek be Debrecenbe, kollégiumban laktak, emellett néhányan érkeztek a Debreceni Sportiskolából is.

„Számos csapatból, különböző edzettségi állapotban kerültek hozzánk a lányok, a fő szempont az volt, hogy a terhelhetőségüket figyelembe véve az egyéni fejlődésüket helyezzem előtérbe – mondta el a tréner. – Azt az elvet követtem, hogy ha egyénileg fejlődünk, akkor csapatként is jobban teljesítünk. Kialakult egy jó közösség, amelynek első jeleit az edzőtáborban tapasztaltam, de a bajnoki fordulók, felkészülési tornák és egyéb csapatépítő közös programok is sokat segítettek. Fontos, hogy a keret jelentős része kollégista volt ebben a szezonban, a kollégiumban pedig sok közös programon vettek részt a lányok, ezzel még inkább összecsiszolódtak. A stáb minden tagja motivált, elkötelezett, és mindenkinek szerepe van abban, hogy ez a csapat ennyit fejlődött ebben a szezon során.”

Ebben a korosztályban nagyon fontos az egyéni fejlődés a kézilabda minden területén. Márián Blanka nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy mind technikailag, mind fizikailag, mind mentálisan javuljanak a lányok, ennek eredményei visszaköszöntek a pályán.

„Sokan nem játszottak még elsőosztályú bajnokságban, ez is sok mindenki számára újdonság volt – így az edző. – Elsősorban a labdatechnikát kellett fejleszteni, de egyéni cselezőkészségben, döntési helyzetekben is sokat fejlődtek a lányok, továbbá a különféle védekezési formákat is tudatosítani kellett. Az utolsó mérkőzéseken már sokkal labdabiztosabbak voltunk, akadtak tudatos páros kapcsolatok, bővült a lövőrepertoárunk. Több olyan momentum volt, amelyet edzőként is nagyon jó volt viszontlátni! Megtanulták, hogy mit jelent a munka, nem adták fel a végjátékokat, küzdöttek az utolsó percekig is, igaz, még a győzelmek a meccsrutin hiányából fakadóan elmaradtak ezeken az összecsapásokon.”

A játékoskeretben több változás is történt a szezonban, sajnos sérülések is nehezítették az együttes munkáját. A hiányzók pótlására decemberben és januárban újabb játékosok éreztek. Két kézilabdázó pedig a tavaszi szezonban egy korosztállyal fentebb, a serdülők között is megmutathatta tudását.

„A szezon közben érkező lányok szépen, fokozatosan beilleszkedtek, ez mutatja azt is, hogy a csapat mennyire befogadó – állapította meg Márián Blanka. – Nagyon jó visszajelzés számunkra, hogy az idény közben két játékos is egy korosztállyal feljebb, a serdülő első osztályban is bemutatkozhatott, sőt a Final Fouron is részt vettek, ezzel sok tapasztalatot szereztek. Azok a játékosok viszont, akik még nem játszhattak a serdülők között, még többet dolgoztak, ami biztosan kifizetődik a későbbiek során.”

A korosztály legjobb debreceni játékosa: Réti Bíborka

Az U15-ös csapat lejátszott mérkőzései a korosztályos első osztályban, a 2021/22-es szezonban:

Alapszakasz, B. csoport:
Gyöngyösi KK–DVSC SCHAEFFLER 18–27
DVSC SCHAEFFLER–FKSE-Algyő 27–25
DVSC SCHAEFFLER–Dabas 10–0 (megállapított eredmény)
PC Trade Szeged–DVSC SCHAEFFLER 25–24
Békéscsabai ENKSE–DVSC SCHAEFFLER 19–23
DVSC SCHAEFFLER–Gyöngyösi KK 17–19
FKSE-Algyő–DVSC SCHAEFFLER 43–22
Dabas–DVSC SCHAEFFLER 0–10 (megállapított eredmény)
DVSC SCHAEFFLER–Békéscsabai ENKSE 20–20
DVSC SCHAEFFLER– PC Trade Szeged 18–26

Felsőház:
DVSC SCHAEFFLER–Győri ETO KC 20–21
NEKA–DVSC SCHAEFFLER 29–22
Ferencvárosi TC–DVSC SCHAEFFLER 24–21
DVSC SCHAEFFLER–Budaörs 21–13
DVSC SCHAEFFLER–NEKA 19–29
DVSC SCHAEFFLER–Ferencvárosi TC 14–26
PC Trade Szeged–DVSC SCHAEFFLER 20–19
Budaörs–DVSC SCHAEFFLER 26–34

A szezonban szerepelt játékosok (mérkőzés/gól): Bengi Lili (20/0), Márkus Melinda (20/0) (kapusok), Balog Réka (10/12), Bánkuti Petra (7/14), Czene Petra (10/11), Csizmadia Anna (12/37), Erdei Bíborka (17/8), Garamvölgyi Fanni (16/14), Geszterédi Zsófia (9/6), Hódi Fanni (13/25), Katona Eszter (8/2), Litschauer Nikol (10/18), Nagy Hanna (16/23), Prokob Dorottya (10/17), Prokob Réka (10/19), Réti Bíborka (20/79), Szürös Kinga (18/40), Tóth Panna (20/49), Varga Katalin (19/37), Vincze Viktória (20/42)

Kiemelt partnereink