„Két év alatt nagyon sokat léptünk előre”

Két éve működik a DVSC Kézilabda Akadémia, az elmúlt időszak tapasztalatairól Ábrók Zsoltot, a DVSC Kézilabda Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

A magyar kézilabdában 2020-ban megújult elitképzés keretében hat helyszínen jöttek létre államilag elismert sportakadémiák, a képzés 2020. január 1-én indult el. A DVSC-nél folyó utánpótlásnevelő munka eredményeként – a női szakágban – Debrecen is bekerült az akadémiai rendszerbe.

„Két év alatt nagyon sokat léptünk előre – summázta az elmúlt időszakot Ábrók Zsolt, a DVSC Kézilabda Kft. ügyvezetője. – A szakmai vonal az utánpótlásban eddig is biztosított volt, az elmúlt két évben infrastruktúrában és a szervezeti struktúra kialakításában fejlődtünk sokat. Több szakember, erőforrás áll a rendelkezésünkre, illetve átalakítottuk szakmailag is az akadémiát, a minőségi képzés irányába léptünk. Csak első osztályú csapataink vannak, ez a cél jövőre is. Az ifjúsági együttesünk a felnőtt NB II-ben is szerepel és jelenleg százszázalékos teljesítménnyel áll a tabella élén, reméljük, hogy kivívják a NB I B-be jutást, és akkor meglesz az a versenyeztetés, amely segítheti egy jó felnőtt csapat szerepeltetését.”

Két év alatt sok változáson ment keresztül az akadémia, a folyamatos fejlődés fontos a versenyképesség megtartása érdekében.

„A feltételrendszer kialakult és rendelkezésünkre áll, ezt kell működtetni – mondta el az ügyvezető. – Évről-évre jobb kiválasztási rendszer szükséges, amelyet finomítani, aktualizálni kell. Minél jobb ez a szegmens, annál kevesebb a lemorzsolódás. Amiben előre kell lépni, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokból, infrastruktúrából és technikai vívmányokból adatokat nyerjünk, és ezeket fel kell használni az előrelépéshez.”

A DVSC Kézilabda Akadémia szakmai vezetése a szakmai igazgató feladata, az erre a posztra a tavaly nyáron kinevezett Vida Gergőt decemberben az MTK vezetőedzőjének kérték fel, így jelenleg betöltetlen ez a pozíció.

„Keressük a megfelelő személyt, az ideális megoldást erre a posztra – hangsúlyozta Ábrók Zsolt. – Fontos lenne, hogy olyan szakember kerüljön oda, aki szakmailag megfelelő, aki ismeri a rendszerünket, kötődése van Debrecenhez.”

A nők esetében összesen négy akadémia működik az országban, így adódik a kérdés, hogy miért válassza egy tehetséges gyerek a DVSC Kézilabda Akadémiát? Melyek azok a tényezők, amelyben többet tud adni?

„Ami minket kiemelhet, az egyrészt, hogy Debrecen élhető város, ahol egész életpálya-modellt tudunk ajánlani a gyerekeknek, ez hosszú távon is fontos lehet – emelte ki a város előnyeit a vezető. – Itt van a Debreceni Egyetem, a debreceni cégek, olyan karrierutat tudunk biztosítani a gyerekek számára, amely előnyt jelenthet a versenytársakkal szemben. Másrészt, a kézilabda szempontjából kiemelendő a felnőtt csapat szereplése, ahova ráadásul a fiatal játékosok be tudnak integrálódni, erre számos példa van a közelmúltból is.”

A DVSC tizenkilenc fős felnőtt keretében jelenleg nyolc saját nevelésű játékos van, többen közülük már meghatározó játékosai az első osztályú együttesnek. A DVSC Kézilabda Akadémia ifjúsági, serdülő és U15-ös együttesei is az ország legjobb csapatai közt vannak, ennek megfelelően az élmezőnyben vannak a korosztályos bajnokságok táblázatain.

„A cél, hogy minden játékos a saját tudásának megfelelő terhelést kapjon és minél jobban fejlődjön – fogalmazott az ügyvezető. – Ha van olyan játékos, aki még nem érett meg a felnőtt csapatban való szerepésre, azt kölcsönadjuk, a fejlődés reményében. Hosszabb távon fontos, hogy szerezzenek NB I-es rutint ezek a fiatal játékosok, és amennyiben eljutnak arra a szintre, hogy a DVSC-t tudják segíteni céljai elérésében, akkor tagjai lehetnek az első csapatnak.”

Kiemelt partnereink