Kapósak akadémistáink

Az idei szezonban NB I/B-ben edződő akadémistáink jelentős része a felnőtt első- vagy a másodosztályban folytatja pályafutását.

A DVSC SCHAEFFLER U19-es, kizárólag akadémistákból álló csapata nagyszerű szezont zárt az NB I/B-ben: hetedik helyen végzett a felnőtt mezőnyben! Az idény megkezdése előtt a másodosztályban maradás volt a cél, amelyet jelentősen túlteljesítettek a lányok Kudor Kitti vezetésével. Huszonnyolc mérkőzésen harminc pontot szereztek akadémistáink, több bravúrgyőzelmet is aratva, mint például hazai pályán a bronzérmes Szombathely, vagy a hatodik helyezett Orosháza ellen, de nagyon emlékezetes a végül ötödik helyen végző Eger idegenbeli legyőzése is!

A következő szezonban NB I/B-s csapatunkat 2005. január 1. után született játékosok alkothatják, két „túlkorossal”, azaz 2004. január 1. után született kézilabdázóval kiegészítve. A 2022/23-as szezonban, a másodosztályban vitézkedő együttes magját a 2004-ben született játékosok alkották, a szabályozás miatt ők – két játékos kivételével – nem léphetnek pályára az NB I/B-s együttesünkben, a további játéklehetőség érdekében máshol folytatják pályafutásukat.

A DVSC SCHAEFFLER következő évi keretében három, 2004-es születésű játékos kapott helyet. Csernyánszki Liliána már évek óta a felnőttekkel edz és több NB I-es mérkőzésen, valamint Európa Liga találkozón pályára lépett. Kelemen Dorina és Nagy Nóra idén az NB I/B-ben bizonyítottak, előbbi a Magyar Kupa Final Fouron kapott lehetőséget és élt is vele, utóbbi NB I-es találkozón játszott egy alkalommal.

Két akadémista, a kapus Torda Vanessa, illetve a junior válogatott kerettag balszélső, Makó Zoé az első osztályban szereplő Kisvárdához igazolt. Vanessa 2020-ban került a DVSC Kézilabda Akadémiára, ahol eleinte az ifjúsági, illetve az NB II-ben, majd az NB I/B-ben szerepelt. Az idei szezonban a 34 %-os védési hatékonysága az egyik legjobb az osztályban. Zoé 2017-ben került Debrecenbe, egy évet a Debreceni Sportiskolában kézilabdázott, majd a DVSC-hez került. A tehetséges balszélső végigjárta a szamárlétrát, a serdülőcsapattól egészen az NB I/B-s együttesig, sőt bemutatkozott az első osztályban is. Ebben az idényben 28 mérkőzésen 65 gólt szerzett a másodosztályban, az MTK elleni idegenbeli találkozón pedig pályára lépett az NB I-ben is, egy ízben eredményes is volt.

A másodosztályú együttes másik kapusa, Reszegi Eszter, Kostyó Pannival egyetemben a szintén NB I/B-s Orosházához igazol. Eszter igazán „gólerős” kapus: ebben az idényben három találatot is jegyzett a másodosztályban, a Győr ellen pedig bemutatkozott az NB I-ben is. A beálló poszton szereplő Panni alapembere volt Kudor Kitti együttesének, 29 találkozón 51 alkalommal volt eredményes, emellett a védekezés egyik oszlopa volt. Jelenleg három másik debreceni akadémistával a junior válogatott edzőtáborában készül az Európa-bajnokságra. Szintén az U19-es EB-re készül a következő évben kölcsönben Érden játszó átlövő, Panyi Anna is, aki nyert már U17-es EB-n aranyat, illetve U18-as világbajnokságon bronzérmet, évek óta stabil tagja a korosztályos válogatottnak. Anna 2014-ben érkezett Debrecenbe Mezőkövesdről, majd 2018-ban lett a DVSC igazolt játékosa. Ő is a serdülőcsapatban kezdte, majd végigjárta az utánpótlás együtteseket, az első csapatban is pályára lépett: NB I-es mérkőzések mellett a Európa Ligában is.

Balogh Rebeka 2018, Poczetnyik Dóra 2019, Koczka Lili 2020 óta a DVSC utánpótlásában pallérozódott, ők is serdülőként kerültek ide, az idei szezonban lehetőséget kaptak az NB I/B-ben is. Mindhárman a másodosztályban folytatják a kézilabdát, mint ahogy Helm Boglárka is, míg Dorota Bacenkova Szlovákia felé veszi az irányt.

Vannak még kérdőjelek egy-egy játékos jövőjét illetően, ám az biztos, hogy a tavalyi NB I/B-s együttes tagjai közül javarészt a felnőtt első- vagy a másodosztályban folytatják pályafutásukat akadémistáink.

Sok sikert kívánunk mindenkinek további karrierjükhöz!

Kiemelt partnereink