Debreceni duó az ifjúsági Eb-n

A DVSC Kézilabda Akadémia két játékosa, Csernyánszki Liliána és Panyi Anna is tagja az Európa-bajnokságon szereplő magyar ifjúsági válogatottnak. A két fiatallal közösen beszélgettünk első világversenyükről.

Az ifjúsági válogatott június 20-án találkozott először, hogy megkezdje a felkészülést a montenegrói U17-es Európa-bajnokságra. Két debreceni akadémista, az irányító Csernyánszki Liliána és az átlövő Panyi Anna is tagja a válogatott Eb-re utazó keretének. A két fiatallal közösen beszélgettünk a közelgő kontinensviadalról.

Hosszú felkészülésen vannak túl a lányok, ráadásul épphogy befejezték az előző szezont, máris utaztak a Balaton-partra, igaz nem nyaralni, hanem edzőtáborba…

„Úgy gondolom, hogy jobb volt, hogy nem estem ki a ritmusból, a szezon után egyből edzettünk az Eb-re – állapította meg Liliána. – A négy hét alatt voltak hullámvölgyek, de most úgy érzem, hogy felkészült a csapat a közelgő tornára.  Reméljük, hogy a rengeteg futás, korán kelés, edzés meghozza gyümölcsét.”

Nem meglepő módon Lilivel egyetértett klub- és válogatottbeli csapattársa – sőt, mi több, barátnője – Panyi Anna is.

„Kevés pihenőnk volt, de jobb volt így, hogy nem estünk ki az egész évben megszokott ritmusból. – mondta el Anna. – Voltak hullámvölgyek, de a csapatépítő programok feldobták a mindennapokat. Voltak közös játékok, de mentünk sétálni és gokartozni is a csapattal.

A gokartban elmondásuk szerint egyértelműen Anna volt a jobb, Lili saját bevallása szerint „elkávézgatott” a sor végén. Szerencséjére Montenegróba nem gokarttal utaztak, Bécsből repültek a torna helyszínére, Podgoricába kedden, csütörtökön pedig már mérkőzést is játszanak a szlovák válogatottal. Mindkét játékos első világversenyére készül címeres mezben.

„Már izgatottan várom, hogy elkezdődjön a torna – így Lili, aki kitért arra is, hogy mit jelent számára ez az Európa-bajnokság. – A karrieremben ez egy következő lépcsőfok, örülök, hogy a serdülő után az ifjúsági válogatottban is számítanak rám. Tudom, hogy egy ilyen ifi EB nem adódik sokszor egy játékos életében, ezért mindent megteszek, hogy emlékezetes maradjon segítsem a csapatot!”

„Én is nagyon várom az Eb-t, egyik álmom volt, hogy kijussak egy világversenyre – árulta el a szintén első bálozó Panyi Anna. – Ahogy egyre jobban közeledik az első mérkőzése, egyre többet beszélünk róla egymás között is. Egyetértek »Cserivel«, ez egy lépcsőfok álmaink megvalósításához.”

De vajon mekkora lépcsőfokot tud megmászni a magyar válogatott? Két könnyed győzelem Ausztria ellen, majd egy szoros vereség és egy magabiztos siker Franciaország ellen. Hogy ez mire lesz elég a tizenhat csapatos kontinensviadalon, az még a jövő zenéje.

„Az első francia meccsbe kicsit könnyelműen mentünk bele, így kikaptunk, de ez a pofon jókor jött – gyakorolt önkritikát a tehetséges átlövő. – A második mérkőzésen jobban odafigyeltünk és kijavítottuk az első mérkőzésen vétett hibákat. Én azzal lennék elégedett, ha mindent megteszünk azért, hogy Európa-bajnokok legyünk! Egyéni szempontból szeretnék fejlődni, mind védekezésben, mind támadásban, csakúgy, mint mentálisan.”

„Nagyon erős csapatunk van, együtt bármire képesek vagyunk – véli Lili. – A cél az, hogy edzőtől kapott utasításokat építsem be a játékomba és a torna után azt tudjam őszintén mondani, hogy mindent megtettem a pályán.”

A két fiatal lány már bemutatkozott a DVSC felnőtt csapatában is, amelynek két játékosa, Bordás Réka és Vámos Petra egészen az olimpiai negyedöntőig jutott a magyar felnőtt válogatottal.

„Számomra Vámos Petra az, aki nagyon jó példa arra, hogy sok munkával bármire képes lehetsz, a fiatal kor ellenére – mondta el Liliána. – Követtem a mérkőzéseket és a csapat mellett mindkét debreceninek külön nagyon szurkoltam.”

„Ha keményen dolgozol, akkor ott lehetsz az olimpián, előttünk a példa – világított rá Anna. – Számomra nagy motivációt ad az, hogy két debreceni bekerült az olimpiai keretbe.”

A magyar ifjúsági válogatott augusztus 5-én Szlovákia ellen kezdi meg szereplését az Európa-bajnokságon, 18 órai kezdettel, másnap Portugália lesz az ellenfél, majd 8-án Norvégia ellen zárják a csoportkört. A négyfős csoportokból két-két csapat jut tovább a negyeddöntőbe.

Az Európa-bajnokság mérkőzéseit a montenegrói kézilabda szövetség YouTube csatornája élőben közvetíti, minden magyar érdekeltségű találkozó előtt megosztjuk a közvetlen linket Facebook oldalunkon.

Nagyon sok sikert kívánunk a magyar ifjúsági válogatottnak, kiváltképpen két akadémistánknak, Csernyánszki Liliánának és Panyi Annának!

Kiemelt partnereink