Debrecenben nevelkedtek: Kádárné Eperjesi Ilona

A nagy népszerűségnek örvendő és sikereket felvonultató debreceni női kézilabda egyik alappilére minden időszakban az utánpótlás volt, amely évtizedek óta folyamatosan ontja a tehetségeket. Számos felnőtt illetve korosztályos válogatott vagy az első osztályt megjárt kézilabdázó nevelkedett a cívisvárosban. A Debrecenben nevelkedtek sorozatban őket mutatjuk be.

A sorozat első részében Kádárné Eperjes Ilonával ismerkedhetünk meg, aki Debrecenből indulva egy rövidebb, a Vasasnál eltöltött időszakot eltekintve egész pályafutását Hajdú-Bihar megyében töltötte.

Igazi életvidám egyéniség a DVSC sikerkorszakának egyik első fecskéje, a rendkívül nagy munkabírásáról elhíresült Kádárné Eperjesi Ilona.

„Még mindig fiatalnak érzem magam, legalábbis lélekben. Mai napig tartjuk a kapcsolatot a régi „harcostársakkal”, amikor össze tudunk jönni, mindig nagyon jó a hangulat. A DVSC mostani mérkőzéseire is kijárok, lelkes szurkolója vagyok a csapatnak” – adott helyzetjelentést a jókedélyű korábbi átlövő.

A kézilabdával való megismerkedése igencsak racionális alapokon nyugvott.

„Magas, atletikus lány voltam, ezért hívtak kézilabdázni. Nagyon sokat dolgoztam az elején, példának okáért a felugrás helyes technikáját az öltözőben egy zsámolyon gyakorolva tanultam meg. A befektetett munka hatására egy év után már gólkirály voltam. – mesélte el a kézilabdával való megismerkedését Kádárné Eperjesi Ilona.

Lelkes, a pályán az utolsó sípszóig küzdő játékos volt, hiába indult alacsonyabb osztályból, végül kitárult előtte a világ.

„Olyan helyekre jutottam el a sport által, ahova egyébként nem valószínű, hogy eljutottam volna. Bejártuk egész Európát, de voltam még Marokkóban is, ahová Spanyolországból hajóval jutottunk el. Abban az időszakban nagyon le voltak korlátozva a külföldre utazás lehetőségei, mi viszont egy évben többször is mentünk külföldre. – nosztalgiázott „Icuka”.

Pályafutása nagy részét a cívisvárosban töltötte, kötődése a városhoz tagadhatatlan.

„Szinte az egész életemet Debrecenben töltöttem el, igazi debreceninek tartom magam. A Lokival megnyert bajnoki cím kiemelt szerepet játszik a pályafutásában, holott további két első osztályú bajnoki aranyérmet is akasztottak nyakamba. 1987-ben veretlenül nyertük meg a bajnokságot, az utolsó mérkőzés utáni ünneplés örök élmény marad. Csodálatos éveket töltöttünk el együtt, igazi nagybetűs csapatként.” – vallott „debreceniségéről”.

Sikerének több összetevője volt, azonban a számára legfontosabbat elmondta.

„Szívemet-lelkemet kitettem a pályára, mai napig bennem van, hogy soha nem adom fel! Azt hiszem ezt a mentalitás édesapámtól örököltem, aki maga is sportolt, ökölvívó volt. Ő egyébként nagyon büszke volt rám, a legtöbb mérkőzésemen kint volt a helyszínen, amely nagy erőt adott nekem is! – mondta el végül Kádárné.

NÉVJEGY

Kádárné Eperjes Ilona
Született: 1956. február 15., Debrecen
Magasság: 176 cm 
Posztja: balátlövő
Klubjai: Debrecen Biogal SE (1971-1973), Debreceni Közút (1973-1976), Vasas (1976-1978), DVSC (1978-1991), Balmazújváros (1991-1993)
Edzői: Kovács László, Halász Ferenc, Tóth József, Csík János, Komáromi Ákos
Első mérkőzés a DVSC-ben: 1979. március 31. DVSC-Eger 14-12
Utolsó mérkőzés a DVSC-ben: 1991. június 6. BHG SE- DVSC 21-18
Szereplés a DVSC-ben (mérkőzés/gól): 411/959
NB I-es mérkőzés a DVSC-ben (mérkőzés/gól): 232/497
Nemzetközi mérkőzés a DVSC-ben (mérkőzés/gól): 31/46
Kiemelkedő eredményei: 3x magyar bajnok (1977, 1978, 1987), KEK 2. (1990)

Kiemelt partnereink