Akadémiai félévértékelő

A szezon első felén túl vannak akadémistáink, az idényből eddig eltelt időszakról Papp György szakmai igazgatóval beszélgettünk.

Július elsején lett a DVSC Kézilabda Akadémia szakmai igazgatója Papp György. A hajdúdorogi származású, rutinos szakember 1985-ben a cívisvárosban kezdte karrierjét, majd Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emirátusokban edzősködött. Hazatérve a Vasasnál vállalt munkát, illetve utánpótlás válogatottaknál is dolgozott edzőként.

„Júliusban kezdtem meg a munkát a DVSC Kézilabda Akadémián, azt a hónapot arra szántam, hogy megismerjem még jobban az itteni munkát, az edzőket, a kollégákat – kezdte meg értékelését a szakmai igazgató. –  Betekintettem a napi munkába, hogyan és milyen módon tervezik a felkészülést az edzők. Látszik, hogy tervszerűen dolgoznak szakembereink. Minden stábtaggal átbeszéltük a saját feladataikat, legyen szó erőnléti edzőről, gyógytornászról vagy technikai vezetőről. Úgy gondolom, hogy hamar közös nevezőre kerültünk, célunk az, hogy csapatban dolgozzunk! Ez a csapatmunka a tervezésben és a gyakorlatban is meghozta a gyümölcsét. Sajnos személyi változások okozta kihívásokkal is szembe kellett néznünk, ezeket menedzselni kellett. Minden együttesnél nagy hangsúlyt fektetünk az erőnléti munkára, amelyhez adott két erőnléti edző is, a munkájuk a záloga annak, hogy a játékosok megfelelő fizikai állapotban legyenek.”

Az akadémián jelenleg három csapat, összesen öt versenysorozatban szerepel. Minden bajnokságnak komoly célokkal vágtak neki fiataljaink.

„Az U15-ös együttesnél a felsőházba való kerülés volt a cél, amelyet teljesített is a csapat – állapította meg Papp György. – Úgy gondolom, hogy ez egy értékes korosztály, sok tehetséges gyerekkel, akik nemcsak ügyesek, hanem fizikálisan is megfelelnek a modern kézilabda követelményeknek. Az U17-esek mindössze egy vereséget szenvedtek eddig a bajnokságban, a Final Four elérése a célunk, remélhetőleg ezt is sikerül megvalósítani. Ez a korosztály szerepel még a megyei első osztályban is, az élen állnak a tabellán. Az U19-eseinknél is a legjobb négy közé kerülés a cél, erre jó eséllyel pályáznak az első féléven elért eredmények alapján, hiszen mindössze három pontot veszítettek eddig. A tavalyi szezonban veretlenül nyerték meg ifistáink az NB II-t, így lehetőség nyílt arra, hogy magasabb szinten is kipróbálják magukat, a felnőtt másodosztályban. Úgy gondolom, hogy eddig jól megállták a helyüket a lányok, hiszen újoncként a 10. helyen állnak 13 ponttal. Összességében a csapataink féléves mérlegét pozitívnak értékelem.”

A 2022/23-as szezontól a kiemelt akadémiák egységesen fellépve, közös kiválasztókat szerveznek, a jelentkezők pedig eldönthették, hogy a budapesti, debreceni és győri fordulók közül melyiken mérettetik meg magukat. Az új kiválasztórendszerben a gyerekek az egyetemi felvételi eljáráshoz hasonlóan három akadémiát jelölhettek meg, a három között pedig sorrendet állíthattak.

„Úgy vélem, hogy jó gondolat volt a közös kiválasztó megszervezése – mondta el a szakember. – Nagyon sok játékost meg tudtunk nézni, átfogó képet kaptunk a korosztályról, más régiókból érkező gyerekeket is láttam. Célirányosan, hiányposztokra kerestük a játékosokat, azt tartottuk szem előtt, hogy ne legyenek jövőre egy poszton sokan, mivel akkor nem kapnának elegendő játéklehetőséget. Úgy érzem, hogy sikerült megfelelő létszámú fiatalt kiválasztani, akik csatlakozni szeretnének a DVSC Kézilabda Akadémiához.”

Az akadémiai korosztályok mellett a fiatalabb generáció képzésével kapcsolatban is lépéseket tett a DVSC Kézlabda Akadémia és a Debreceni Sportiskola, közösen.

„Nemcsak az akadémiai korosztályokban gondolkozunk, hanem az alapokat is igyekszünk fejleszteni – beszélt akadémiánk új projektjéről a szakmai igazgató. – Összefogva a Debreceni Sportiskolával elindítottunk szeptemberben egy programot, amelyben lehetőséget adunk, hogy harmadikos-negyedikes gyerekek a tanórákon kívül külön foglalkozás keretében kézilabdázzanak. Az volt a tervünk, hogy kiválasszunk egy osztálynyi gyereket, akik a Hunyadi János Általános Iskola sportosztályában folytatnák tanulmányaikat.”

Kiemelt partnereink