Rólunk

Bemutatjuk a DVSC Kézilabda Akadémiát

A 303/2019. (XII. 12) Kormányrendelet kimondja, hogy a sport társadalmilag hasznos céljainak megvalósítása érdekében az állam ösztönzi és támogatja a sportakadémiák létrejöttét és működését. A sportakadémia működésének célja, hogy keretet biztosítson azon fiatal tehetségeknek, akik vállalják, hogy részt vesznek a minőségi utánpótlás-nevelés biztosító akadémiai képzési rendszerben. A sportakadémia gondoskodik az akadémiai növendékek felkészítéséről, versenyeztetéséről, és segítséget nyújt a tankötelezettség teljesítése és az élsport összehangolásában.

A magyar kézilabdában 2020-ban megújult elitképzés keretében hat helyszínen jöttek létre államilag elismert sportakadémiák, a képzés 2020. január 1-én indult el. A sportakadémiai keretmegállapodás kézilabda sportágban négy évre szól, a Sportakadémia használhatja az „Államilag elismert sportakadémia” megnevezést. Az elitképzésben 15-19 éves sportolók vehetnek részt.

A sportakadémiák három kategóriába sorolhatók:

  • I. kategória: a sportakadémia működtetése mellett fenntartja a sportoló tanulmányi kötelezettségét teljesítő iskolát, továbbá azt a kollégiumot, amelynek ellátását a sportoló igénybe veszi
  • II. kategória: a sportakadémia működtetése mellett kollégiumi ellátást biztosít a sportoló számára
  • III. kategória: a sportakadémia működtetése mellett együttműködési megállapodást köt a köznevelési intézménnyel, ahol a sportoló tanul, illetve amelynek kollégiumi ellátását igénybe veszi

A DVSC-nél folyó utánpótlásnevelő munka eredményeként Debrecen is bekerült a 303/2019. (XII.12.) Kormányrendelet által meghatározott akadémiai rendszerbe. A DVSC Kézilabda Akadémia a III. kategóriába sorolható, székhelye a Hódos Imre Rendezvénycsarnok. Az akadémián szereplő utánpótláscsapatok a Magyar Kézilabda Szövetség korosztályos, illetve felnőtt versenyrendszereiben vesznek részt.

A DVSC Kézilabda Akadémia célja, hogy Kelet-Magyarország illetve a régió legmeghatározóbb kézilabda központja legyen határon átívelő kapcsolatokkal, amelyhez nagyban hozzájárulhat a Debreceni Egyetemmel illetve a sportszervezetekkel és helyi középiskolákkal való együttműködés.

Jelentkezzaz akadémiára

Kiemelt partnereink