Vida Gergő: „Komplex játékosokat kell képezni”

Az előző szezonban még az NB I-es Békéscsaba vezetőedzője volt, de korábban kilenc évet a debreceni utánpótlásban is dolgozott. Vida Gergővel, a DVSC Kézilabda Akadémia újdonsült szakmai igazgatójával beszélgettünk.

Nádudvaron nőtt fel, ott kezdett el kézilabdázni, később az első osztályban is pályára lépett a Békés színeiben. Viszonylag korán váltott a pályáról az oldalvonal mellé, edzőnek állt, kilenc évig dolgozott a debreceni utánpótlásban, majd volt vezető- és másodedző a DVSC felnőtt együttesénél is. 2020 nyarán váltott, és Békéscsabára szerződött, ahol egy nagyon fiatal első osztályú csapatnak volt a vezetőedzője.

„Akkor tapasztalja meg az ember, hogy milyen az utánpótlásban végzett munka, mikor edzővé válik egy felnőtt csapatnál – mondta el Vida Gergő. – Láthatod azokat a hiányosságokat, amelyeket felnőttként már nem lehet pótolni. Ezért is nagyon fontos az utánpótlásban, hogy komplex játékosokat kell képezni, szakmai igazgatóként erre helyezném a hangsúlyt.”

Hangsúlyképzés az utánpótlásban. Nagyon fontos kérdés, nem véletlen, hogy sok vitát generál a szakemberek között. De vajon melyik a fontosabb az utánpótláscsapatoknál: a játékosok egyéni képzése, a csapatépítés vagy az eredmények?

„Mindhárom fontos – szögezte le gyorsan az újdonsült szakmai igazgató. – Utánpótlásban a kézilabda minden szegmensével foglalkozni kell: technikai, taktikai, illetve a fizikai képességek. Taktikai szempontból egy ifi csapatnak követni kell a felnőtt csapat taktikai elemeit, sokkal könnyebb így az átmenet. A csapatépítést sosem késő elkezdeni fejleszteni. Ezekkel összefügg az eredményességi is, egy akadémiai csapattól elvárható, hogy az élmezőnyben szerepeljen. Ezeket szeretnénk elérni a következő szezonban is.”

Debrecen évtizedek óta kiváló táptalaj a tehetségek kiteljesedésére, hiszen számos helyi nevelésű fiatalból lett később első osztályú, illetve válogatott kézilabdázó. Ezt a hagyományt jelenleg is ápolja a DVSC, amelyben most is találhatóak saját nevelésű válogatott játékosok.

„Az elmúlt évek tapasztalata, hogy sok debreceni nevelésű játékos szerepel a felnőtt együttesben – vont konklúziót a közelmúltról Vida Gergő. – A DVSC-nél ennek hagyományai vannak, de ezt a játékosoknak kell kiérdemelniük azzal, hogy minőséget képviselnek. Továbbtanulási szempontból is jó város Debrecen, hiszen itt működik az ország egyik legnagyobb egyeteme.”

Tóvizi Petra és Bordás Réka Debrecenben nevelkedtek és így lettek válogatott játékosok. Sok helyi nevelésű játékos pedig már bemutatkozott az első osztályban, hárman pedig bekerültek a junior vagy ifjúsági válogatott bő keretébe is. És, hogy kik lesznek azok a tehetséges játékosok, akik stabil helyet követelhetnek maguknak az első csapatban?

„Nehéz azt megmondani, hogy kik és mikor kerülhetnek fel az első csapatba, de az tisztán látszik, hogy a tavaly bemutatkozott fiatalok ebben az évben is szerepet kaphatnak, ha tovább fejlődnek és a hozzáállásuk is megfelelő – mondta el Vida Gergő akik kitért arra is, hogy milyen célokkal vágnak neki akadémiai csapataink a 2021/2022-es idényben. – Összesen hat bajnokságban szerepel a három csapatunk. Az U15-ös csapat teljesen új játékosokból áll, ebben az évben válogattuk össze toborzókon, illetve játékosmegfigyelőnk által. Szeretném, ha folyamatosan fejlődnének, a – részben a Covid miatt adódó –  technikai és fizikai hiányosságokat pótolni kell.  A serdülő csapatunk nagy része 2006-os születésű játékosból fog állni, kevés 2005-ösünk van. Az elején tapogatózni fognak, hol a helyük, de bízom abban, hogy bekerülnek a Final Fourba a serdülő első osztályban. Az ifjúsági csapatban pályára lépnek a felnőtt kerettel edző fiatal játékosok is, azért az megjegyzendő, hogy eléggé megfiatalodott az együttes. Az előző szezonban a bajnokságok lezárásakor a második helyen álltunk az ifi első osztály keleti csoportjában, ezúttal is elvárás az első két hely megszerzése ebben a bajnokságban. Mindenkitől a dinamikus fejlődést, küzdelmet és gyors kézilabdát várunk, és ha ezek megvalósulnak, elégedettek lehetünk.”

Kiemelt partnereink