„Sokan részt vettek a felelősségvállalásban”

Tizenhárom mérkőzésből tizenkettőt megnyert az első osztályú bajnokságban Márián Blanka együttese, akivel az idényből eddig eltelt időszakot értékeltük.

A koronavírus járvány terjedése jelentősen befolyásolta az előző évi utánpótlás bajnokságokat is, hiszen márciusban minden versenysorozatot lezártak. Egy ideig közös edzéseket sem lehetett tartani, majd májusban legalább tréningezni engedték együtt a fiatalokat, igaz mérkőzésen még nem vehettek részt. A nyári felkészülés már sokkal gördülékenyebben zajlott.

„Az edzésprogram tervezése során belekalkuláltuk azt, hogy az előző szezon végén az erőnléti képzésen volt a hangsúly, hiszen online edzésekre volt csak lehetőség. Nyáron az átlagosnál több volt a labdás feladat, illetve fokozatosan terheltük a játéksokat – világított rá Márián Blanka. – Több felkészülési mérkőzést játszottunk, a taktikai-technikai képzést próbáltuk pótolni a közös gyakorlásokon.”

Habár már az előző héten a tizenötödik forduló mérkőzését játszotta le – és nyerte meg – a Kisvárda ellen a DVSC Kézilabda Akadémia serdülő első osztályú együttese, azonban két találkozót elhalasztottak, így tizenhárom összecsapást abszolvált. Mindössze a Ferencváros ellen szenvedtek vereséget Márián Blanka tanítványai, így jelenleg a második helyen állnak a keleti csoportban.

„Az elmondható, hogy minden mérkőzést komolyan vettünk – mondta el a serdülők trénere. – Minden periódusban voltak jó egyéni teljesítmények, a nehezebbek helyzetekben mindig előlépett valaki, és mivel ez nem mindig ugyanaz volt, így sokan részt vettek a felelősségvállalásban. Sok olyan játékos kezdett maghatározóvá válni, aki tavaly még kevesebb lehetőséget kapott. Nagy erényünk, hogy egységesen tudtunk küzdeni, harcolni.”

Szeptember elején kezdte meg a bajnokságot a serdülőcsapat, a tizenhárom összecsapás alatt szép számmal voltak emlékezetes mérkőzések, azonban akadtak olyan egy-egy mérkőzésen belül periódusok is, amelyekre nem szívesen emlékszik az edző.

„A Dabas elleni idegenbeli mérkőzés egy nagy csatában elért nagy győzelem volt, amelyen a végéig kellett küzdeni, minden döntésünknek súlya volt – emlékezett vissza a nagy diadalra a tréner. – Kiemelendő még a PC Trade Szeged elleni mérkőzés első félideje, amelyen extra teljesítményt nyújtottunk, de a Ferencváros elleni találkozó is egy jó színvonalú meccs volt, amelyből nagyon sok tapasztalatot szereztünk. Természetesen voltak olyan momentumok, amelyek beárnyalták a teljesítményt, főként az Euro-Novex elleni első félidőre gondolok, amely után vezetett az ellenfél, igaz a második játékrészben tudtunk javítani.”

A serdülők keretéből többen is az ifjúsági csapattal edzenek, sőt pályára is lépnek az idősebbek között. Számukra ez egy jó lehetőség, amelyet igyekeznek kamatoztatni, míg a serdülőkkel több olyan játékos is edz, és pályára is lép, akik még jövőre, vagy akár két év múlva sem „öregszenek ki” a korosztályból.

„Elég nagy létszámmal dolgozunk, így nem könnyű bekerülni a meccskeretbe – mondta el az évek óta a DVSC utánpótlásában dolgozó szakember. – A nyáron érkezők hamar beilleszkedtek a csapatba, az itt lévők is befogadóak voltak. Úgy látom, hogy nagyon jó a csapategység, egymásért küzdenek a pályán. Kiemelném az egyéni képzés szerepét, de akár erőnléti, akár taktikai munkát el tudtuk végezni, amelyet kitűztünk célul. Nagyon jó szakmai stábbal dolgozunk, akik közül bárkihez bizalommal fordulhatnak a gyerekek. Kiemelném még, hogy nagyon jó az együttműködés a Debreceni Sportcentrum-Sportiskolával, ahonnan több gyerek is jár hozzánk bizonyos időközönként edzésre, ezzel egy új impulzust adva a tréninghez.”

Kiemelt partnereink