„Éremesélyesek voltunk a bajnokságban”

Hiába száguldott a Final Four felé a DVSC Kézilabda Akadémia serdülő első osztályú együttese, az utánpótlás-bajnokságokat lezárták. Márián Blankával, a csapat edzőjével foglaltuk össze a szezont.

Sorozatban második olyan szezont éljük meg, mikor idő előtt vetnek véget az utánpótlás-bajnokságoknak. Serdülőink magabiztosan zakatoltak az eredetileg az ország négy legjobb csapatát – két keleti és két nyugati – tömörítő Fina Four felé. Tizenhat mérkőzésen tizenöt győzelmet arattak fiataljaink, csak a Ferencváros tudta legyőzni a mieinket egy szoros mérkőzésen.

„Szomorúak vagyunk amiatt, hogy lezárták a bajnokságot, a gyerekeknek ez egy visszaigazolás lenne a fejlődésükről, ez sajnos elmarad – állapította meg Márián Blanka, a serdülők edzője.  – Másrészt az eredményességi tényezők is számítanak, a Final Fourba való bejutásunk nem volt kérdés, véleményem szerint éremesélyesek voltunk a bajnokságban, hiszen ez a társaság kiéhezett a sikerre!”

Nem alaptalanok Márián Blanka szavai, sőt! A DVSC Kézilabda Akadémia serdülő együttese tizenhat mérkőzésen tizenöt győzelmet – ráadásul több esetben igen nagy arányút – aratott, mindössze a Ferencváros tudta legyőzni a mieinket egy rendkívül szoros, jó színvonalú mérkőzésen, két góllal. A tizenöt győzelem értékét tovább növeli, hogy azok nagy részén a felnőtt kerethez tartozó Csernyánszki Liliána és Panyi Anna játékát nélkülözve sikerült diadalmaskodni.

„A variációs lehetőségek szélesek, nagyon ügyes gyerekek vannak minden poszton – mondta el Márián Blanka. – Pozitív példa volt, hogy a serdülő játékosok a felnőtt vagy ifi edzéseken tanultakat „betették” a serdülő mérkőzésekbe, emiatt változatos, kreatív dolgok jöttek ki. Minden mérkőzésen jól helyt álltak, végig komolyan vették a mérkőzést, sokkal tudatosabban játszottak.”

Az ifjúsági és serdülő csapatok ezer szállal kötődnek egymáshoz, sok serdülő korú játékos játszik az ifiben, de a felnőtt NB I-ben is bemutatkoztak ketten. Ezek miatt a két csapat gyakorlatilag egy társaságot alkot, amely a napi edzésmunkában is meglátszik, amelyet Győrvári Viktor ifjúsági edzőként, Márián Blanka serdülő trénerként, Kalocsai Erika pedig kapusedzőként irányít.

„Gyakorlatilag közös a munkánk az ifi csapattal, a csapategységet az edzőtáborral, a közös egyéni képzésekkel megalapoztuk – fogalmazott a serdülők edzője. – A két csapatot (ifjúsági és serdülő) egységként kezeljük edzőként is, a gyerekek érzik is ezt és jó kapcsolatban vannak egymással.”

Ebben a korosztályban az eredményesség mellett nagyon fontos a játékosok egyéni fejlődése is. Ezt az edzésmunka elvégzésével lehet biztosítani, majd a mérkőzésen megmutatni.

„Technikailag nagyon sokat fejlődtünk, akár cselezőkészségben vagy lövőrepertoárban – fejtette ki az edző. –A fő cél, hogy minél több technikai elemet tudjanak, az edzéseken megcsinálják, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy mérkőzésen is tudják először alkalmazni. Ezek miatt is jó lett volna, ha folytatódik a bajnokság, hiszen a tanultakat mérkőzésszituációban tudták volna alkalmazni.”

Eléggé furcsa szezon volt, akár az edzésmunkát, akár a versenyeztetést nézzük. Több mérkőzést el kellett halasztani, volt olyan találkozó, mikor hiányzók is voltak a vírus miatt, ám a pozitív élmények ebben az évadban sem maradtak el.

„Az edzőtábor nagyon emlékezetesre sikerült, jó alapot adott a szezonnak, de a mérkőzésekre való utazások is nagyon jó hangulatban teltek. Ha a mérkőzéseket tekintjük, a Dabas elleni összecsapás a legnagyobb élmény, amikor egy góllal nyertünk, a legkevésbé jól sikerült rész pedig az Euro-Novex elleni első félidő volt – mondta el Márián Blanka, aki kitért a nyári szünetre is. – Nagyon szépen végig dolgozták az évet, jót fog tenni nekik a pihenő. A nyár aktív pihenéssel teljen, minden körülmények között maradjanak sportolók!”

A serdülő csapat lejátszott mérkőzései a 2020/21-es szezonban:

  • DVSC SCHAEFFLER–ENUSE 34–19
  • Kisvárda–DVSC SCHAEFFLER 16–28
  • Dabasi KC VSE–DVSC SCHAEFFLER 25–26
  • DVSC SCHAEFFLER–K.sZeged SE 46–10
  • Pénzügyőr SE–DVSC SCHAEFFLER 18–24
  • DVSC SCHAEFFLER–Oxxo Energy Orosházi NKC 39–19
  • PC Trade SZNKE–DVSC SCHAEFFLER 26–33
  • Ferencvárosi TC–DVSC SCHAEFFLER 23–21
  • DVSC SCHAEFFLER–MTK Budapest 33–26
  • Váci NKSE–DVSC SCHAEFFLER 22–30
  • DVSC SCHAEFFLER–EUbility Group-Békéscsaba 27–15
  • ENUSE–DVSC SCHAEFFLER  18–35
  • DVSC SCHAEFFLER–Kisvárda 34–20
  • DVSC SCHAEFFLER–DKA 25–24
  • EUbility Group–Békéscsaba–DVSC SCHAEFFLER 16–31
  • DVSC SCHAEFFLER–Dabasi KC VSE 28–21

Kiemelt partnereink